Lőszámok bemutatása

Néhány tudnivaló a lőterünkől, és a versenyszámokról.

Lőterünk 10 lőállásos, 10 m-es légfegyveres, valamint 6 lőállásos 50 m-es kispuskás/ 25 m sportpisztolyos  pályával rendelkezik.

Mind lég, mind .22 LR  kaliberű fegyverekkel többféle lövészeti szakág lőhető nálunk:
– 10 m légpuska nyílt és zárt irányzékkal
– 10 m légpisztoly
– 50 m kispuska fekvő testhelyzet
– 25 m sportpisztoly
– Gyorspont 25 m kiskaliberű puska nyílt és optikai irányzékkal
– Gyorspont 15 m kiskaliberű sportpisztoly
– Légpuskás precíziós lövészet
– Légpuskás Field és Hunter Field Target lövészet
– Fémsziluett lövészet lég, és kiskaliberű fegyverekkel.

Klubunk rendelkezik légfegyverekkel, kis, és nagy kaliberű pisztoly, puska, valamint sörétes fegyverekkel, melyet a tagságunk használhat az arra engedélyezett lőtereken edzés, verseny céljából.

A versenyszámok leírása

10 m légpuska és légpisztoly

A 10 m-es légfegyveres versenyszámokat  alapvetően két csoportra lehet osztani: A nemzeti, és az Olimpiai(Nemzetközi) versenyszámokra. Ezek a lövésszámban térnek el egymástól: 20 ill. 60 lövésből állnak mind a légpuska, mind a légpisztoly kategóriában. Légpuskás számokban eltérés még az is, hogy a Nemzeti versenyszámot nyílt, és zárt irányzékos légpuskával lövik, az Olimpiai számot pedig kizárólag zárt(diopteres) irányzékkal.

25 m sportpisztoly

Nemzeti versenyszámban 25 m-re kihelyezett lőlapra kell 20 értékelt lövést leadni egy, vagy kétkezes tartással.

50 m kispuska fekvő testhelyzet

Fekvő testhelyzetben kell az 50 m-re kihelyezett lőlapra lőni úgy, hogy a puska csak a lövő két könyökére támasztott kezében ill. vállához támaszkodhat. A lövészkabát és az un. „lasszó”, a lövésszíj használata megengedett ennél a testhelyzetnél.
A kispuskás versenyszámok is két típusra bonthatóak: a Nemzeti versenyszámot 30 lövéses nyílt, és zárt irányzékos rendszerben bonyolítják, míg az Olimpiai jellegűt 60  értékelt lövéssel, zárt irányzékú és speciálisabb puskákkal lövik.

Field és Hunter Field Target lövészet

7 és 41 m közötti, a versenyző számára ismeretlen távolságokra kihelyezésre kerülnek zsineggel visszaállítható fém bukócélok(általában állatokat, mesefigurákat ábrázoló kontúrral), melyeken 1-1, úgynevezett killzóna található. Ezt a 15 és 40 mm közötti átmérőjű killzónát meglőve eldől a cél a találattól. Egy hivatalos verseny 50 célos. Engedély mentes 7,5 J alatti, valamint fegyvertartáshoz kötött 16,3 J csőtorkolat energiájú távcsöves légpuskákkal lövik ezeket a számokat.

Gyorspont

Puskánál 25, pisztolynál 15 m távolságban kihelyezett 13 célkörös lőlapra lövik, öntöltő, vagy ismétlő fegyverekkel. 3×5 lövéses a verseny, és az egyes sorozatokat 25 másodperc alatt kell leadni a céltáblára. A puskát itt vadásztartással(nem támaszkodhat a tartó kéz a testre, mint az egyéb álló puskás számoknál) kell fogni, a sportpisztolyt pedig egy vagy két kezes tartással.

Fém Sziluett

4×5 darab különböző állatfigura(sziluett) kerül kihelyezésre 25-33- 42 és 50 m távolságban
(légpuskánál 10-15-20-25, légpisztolynál pedig 10-12-15-18m-re)
Nemzetközi szabályrendszerű versenyeken – az erre alkalmas lőtéren – a tűzfegyveres célok 100 m-ig kerülnek kihelyezésre, a légpuskás számnál pedig 41 m-re.
Ezeket a célokat adott sorrendben kell lelőni kétszer, álló testhelyzetben, szabad kézből.

Mind a légfegyveres, mind a tűzfegyveres számokban azonos figurákra (csirke, disznó, pulyka, kos) kell lőni, csak a céltávolságok, valamint a célok méretei térnek el egymástól, fegyvernemektől függően.

Légfegyveres precíziós lövészet

Hazai, és Nemzetközi szabályokhoz nem köthető, játékos formában rendezzük ezen versenyeinket, 10-110 éves korosztályúaknak. Távcsöves légpuskákkal lőhető ez a szám, mivel nagyobb, és váltakozó távolságra kihelyezett lőlapra és/vagy alakos célokra  történik a lövészet. A fegyvert legtöbbször támasztékról, bi-podról stb. lövik ülve, esetleg fekve. Egy adott számú lövéssel leküzdhető célfeladatot meghatározott idő alatt kell végrehajtani.

Target Sprint

Ez a nemzetközi versenyszám a Biatlon nyári kis testvérének is tekinthető, hiszen ötvözi magában a futás, és a légfegyveres lövészet elemeit.
3×400 m futás között kétszer kell leküzdeni 5-5, kör alakú bukócélt úgy, hogy a mért teljes idő minél kevesebb legyen a végén.